Wysłodziny – doskonała białkowa pasza dla bydła
Młóto browarniane to inaczej mówiąc wysłodziny. Ten wartościowy produkt paszowy powstaje w procesie produkcji piwa pils i wyróżnia się wysoką smakowitością. Dlaczego młóto warto włączyć do żywienia bydła, jakie korzyści wynikają ze stosowania wysłodzin dla hodowcy i na co należy zwrócić szczególną uwagę? Przeczytaj poniższy artykuł i sięgnij po sprawdzone porady!
Wysłodziny suche czy mokre – co wybrać?
Świeże młóto browarniane zawiera duże ilości wody – około 75%. Sprawia to, że jest ono podatne na psucie i nie wolno go magazynować, gdyż najprawdopodobniej nie będzie nadawało się do spożycia przez zwierzęta. Ponadto, należy wziąć pod uwagę, że niekiedy świeże, mokre młóto browarniane będzie wywoływało u zwierząt biegunki. Z tego powodu nie zaleca się przekraczania dziennych dawek świeżych wysłodzin. Dla krów mlecznych optymalna dawka winduje się na poziomie 6-7 kilogramów dziennie, zaś dla cieląt przyjmuje się, że bezpieczną porcją jest około 1,5 kg do 2 kg. Ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe młóto jest doskonałą paszą – nie trzeba z niej rezygnować. Dobrym pomysłem jest zatem podsuszanie wysłodzin do 13% wilgotności. Dzięki temu nie tylko ułatwiamy sobie podanie na stół paszowy, ale i bez problemu możemy przechowywać i magazynować takie podsuszone wysłodziny. Zakup w postaci suchego granulatu jest najlepszym rozwiązaniem, a gotową paszę możemy przechowywać w workach typu Big Bag.
Wartościowy skład wysłodzin
W jednym kilogramie suchych wysłodzin znajduje się mniej więcej:
- 35% czystego białka
- 7% tłuszczu
- 15% błonnika
- 5% składników mineralnych
- mikro i makroelementy
- witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6
- witaminy A i E
- aminokwasy
Korzyści dla hodowców – wyższa jakość mleka i profilaktyka chorób żołądkowych
Młóto browarniane wpływa korzystnie na produkcję mleka – znacząco obniża poziom mocznika w mleku, co z kolei przekłada się na lepszą jakość produktów. Młóto jest bardzo chętnie zjadane, ponieważ wyróżnia się smakowitością, dlatego dawki nie marnują się, a krowa pobiera ich odpowiednią ilość, zaspokajając tym samym zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Młóto browarniane jest cenną paszą białkową – białko jest wchłaniane w jelicie cienkim w 85%, wobec czego jest ono polecane dla zwierząt z problemami gastrycznymi. Jeśli hodowca decyduje się na wykorzystanie wysłodzin, może też liczyć na spore oszczędności, nie tylko ze względu na to, że dawki są chętnie zjadane i nie marnują się. Młóto jest stosunkowo tanie w porównaniu do innych pasz, ale należy pamiętać, że jego dostępność może być ograniczona. Ograniczona dostępność wynika z sezonowości występowania zbóż i trwania kampanii piwowarskiej. Miejmy też na uwadze, że prywatni hodowcy nie mogą kupić wysłodzin – możliwe jest to tylko przez firmy, które stanęły do przetargu. Niemniej jednak, młóto można kisić oraz suszyć, co znacznie ułatwia przechowywanie i umożliwia podawanie tej wartościowej, białkowej paszy nawet w miesiącach jesiennych i zimowych.
Najnowsze komentarze